# Top 30 4th grade math word problems

- Author: Noreen Niazi
- Last Updated on: February 25, 2024

SECTIONS

Toggle## 4th Grade Math World Problems

## Patterns & Place Value

Here we are dealing with a number one category, which introduces students to the fascinating world of numerical sequences and placement of digits in numbers.

Beyond Arithmetic: Unleashing the Power of Number Patterns As a mathematics enthusiast, I have always been fascinated by

### 1

### To Emma’s discovery, the pattern in the numbers is 5, 10, 15, 20, ___ . Write the next number in the given series.

Step 1: Recognize the order: After every number, the number that comes next is always 5 greater.

Step 2: Practice this rule: 20+5=25.

Answer: and the next number in the pattern is 25.

### 2

### The sequence values are 15, 20, 25, 30, __.Find the next number.

Solution: Step 1 : spot the pattern: every term is 5 greater than the previous term.

Step 2: Form the pattern: 30 + 5 = 35.

Answer: The number after that is 35.

### 3

### What is the place value of 7 digit in the term 573?

Step1: Determine the position of the digit: the 7 is in the tens position.

Step 2: Figuring out a digit’s place value: The place value of 7 is 70.

Answer: The place value for 7 on number 573 is 7 and 0.

## 2. Addition/Subtraction:

Addition and subtraction are mastery that lay the groundwork for a strong foundation on mathematical operations because of that.

### 4

### John's collection of marbles currently consists of 15 pieces.He finds 8 more. How many marbles does he hold now?

**Solution**: Step 1: Set stick with the total number of marbles: 15.

Step 2: Now he asks to add the marbles he has found; 15 + 8 = 23.

Answer: John in sum has grabbed 23 marbles.

### 5

### In a school, there are 864 students. If they are divided into 9 equal groups for a field trip, how many students will be in each group?

To find out how many students will be in each group, divide the total number of students by the number of groups: 864 ÷ 9 = 96 students in each group.

### 6

### If the shop sells 56 pencils and 23 erasers, the total number of items are _____ __.

Solution: Step 1: 56+23=79 (pencils and erasers).

Answer: There are seventy-nine items altogether.

## Multiplication:

Students find it easier to do addition problems involving the same group and repeated addition once they have learnt about it.

### 7

### Problem: There are 4 boxes and each box mounted with 6 pencils. How much of the pencils in total is there?

Solution:

Step 1: Using the factorial operation, we get the result: 4×6=24.

Answer: In total 24 pencils.

### 8

### The garden is six rows of flowers, with nine flowers in each row. How many blooms are there all together?

The garden is six rows of flowers, with nine flowers in each row. How many blooms are there all together?

### 9

### Problem: If 8 students have 4 each, how many pencils are there in the total number?

Solution: Step 1: Multiply the students by the pencils each of them has: 8 × 4 = 32.

Answer: There are twenty-eight pencils altogether.

## Division:

Division permits students to partition maps into equal groups or to find how many groups is there.

### 10

### Problem: The candies total to 20, and they have to be shared equally among 5 children. How many pick-ups each kid will get?

Solution:

Step 1: Splice the total number of candies by the number of kids: 20 ÷ 5 = 4.

Answer: Hence, each child will get 4 candies.

Multiplication and Division word problems: 3 Easy ways to master You’re not alone if word problems make you

### 11

### In a bakery, there are 6 cupcakes in each box containing 36 in total. How much will she have to use?

Three million twenty-five thousand four hundred one.

### 12

### If there are 45 students and they are divided into 9 groups, how many students make it up in each group?

The total number of students divided to the number of groups.

Answer: There are 5 members of the group.

## Fractions:

This gives students a lot of insight into parts of a whole and enables them to be more successful with the concepts such as addition of fractions and subtraction of fractions.

Understanding 0.3125 as a Fraction: Exploring Decimals and Ratios Numerous fields and topics in the study of mathematics

### 13

### Problem: Jane has eaten ¾ of a pizza. What percentage of the pizza was left?

Step 1: Take the denominator 3 from the top number 1 and subtract from it the numerator 3; this leaves 1/4.

Answer: The leftovers are 1/4 of the pizza.

### 14

### If 4 times a number is 32, what is the number?

Multiply 12 with 2/3: 8 pieces.

Answer: Over 2/3 of the cake is represented by 8 pieces.

### 15

### 6 hours is what proportion of the day?

Decimals allow expressing fractions of a whole and sums and differences in money and measurements.

## Decimals:

When working with decimal numbers, decimal arithmetic is performed in such operations as addition, subtraction, multiplication and division. This is critical for comprehension of measurements, money and applying the learning to the aspects of real-life.

Subtract 6.78 from 15.4.

Answer: 8.62

### 16

### Plus 2.5 and 3.75.

Step 1 : Add the whole numbers by the decimal places: 2.5 + 3.75 = 6.25.

Answer: The product of 2.5 and 3.75 is 6.25.

### 17

### Subtract 7.89 from 15.32.

Step 1: Express them as decimals: 33.2-19.5 = 13.7.

Answer: The 7.43 difference between 15.32 and 7.89.

### 18

### Is it $9.50 of a $20 or what is the amount you have left after spending that $10.50?

Step 1: Subtract the cost price of items from your total budget: $20 – $10.50 = $9.50.

Answer: $9.50 is what you have.

## Measurement:

Measurement implies the understanding of length, weight, volume and time units and their application n the real-world situations.

### 19

### Change 3 feet into inches.

The number of feet is multiplied by the conversion factor: 3 feet×12 inches/foot = 36 inches.

Answer: 3 feet is equal to 36 inches..

### 20

### How many minutes would 4 hours contain?

First Step: multiply the number of hours by the conversion factor 4 hours* 60 divided by hour = 240 minutes.

Answer: The split minutes are 240 in 4 hours.

Solution:

Step 1: Estimate the difference of books: 5 books – 3 books = 2 books.

Answer: It’s John who has 2 books more than Mary does.

Area and Perimeter Formulas Math Infographic: Remember formulas in 60 secs Area and Perimeter Formulas Math Infographic 1.

### 21

### Find the area of a rectangle, if a rectangle has a length of 5 cm and a width of 3 cm.

Multiply by length and width; 5 cm x 3 cm = 15 sq cm.

Answer: The area of the rectangle is 15 sq-cm.

## Comparisons:

Comparing numbers and quantites is usefull for children to understand the relations and make decisions.

Top 10 Conversion Chart for Math: A Comprehensive Guide How many cm are there in 10 km? How

### 22

### Mary owns 24 marbles, and Jane owns 35 marbles. Who has more marbles, and how many less do they have than who?

Solution: Step 1: Find the difference in the number of marbles: 35 – 24 = 11. Answer: Jane has 11 more marbles than Mary.

### 23

### Is it the book or the pen more expensive (if the book is $12 and the pen is 2$).

First, I need to review the price: $12 > $2.

Answer: The cost of the book is higher than the price of the pen.

### 24

### A rectangle has the length of 10 cm and the width= 8 cm. Another rectangle has the length =12 cm and the width = 6 cm.Which of the two rectangles is larger?

Step 1: Work out the area of each rectangle.

– Rectangle 1: 10 × 8 cm^2^ = 80 cm^2^

– Rectangle 2: 12 cm. 6 cm. = 72 square cm

Step 2: Compare the areas: Rectangle 1 Right triangle 2.

Answer: The rectangular 1 is of bigger area.

## Challenging Math Word Problems for 5th Graders

Here are six challenging math word problems suitable for grade 3 students:Here are six challenging math word problems suitable for grade 3 students:

**Problem 1:**

For Sarah, three packs of stickers were purchased. The packs include 24 stickers altogether. Equally divide them between 4 of her friends. For each friend, how many stamps will they get and how many stamps does Sarah have left?

**Problem 2:**

There are 56 pupils who are going for a field trip. Any bus holds 32 students at a time. How many busses will be needed for the field trip to accommodate the maximum number of students and what will be the number of students who will not be able to get a seat?

**Problem 3:**

Emily gardens is in the size of a rectangle, 15 metres in length and 8 metres in width. The subject is planning to put some flowers along the garden wall. Let’s assume each flower needs 0.5 m then how many flowers she could plant in the garden ?

**Problem 4:**

A bakery sells muffins in packages of 6 per. If 72 muffins are in the store altogether, what is the number of packs of muffins and how many muffins will be left?

**Problem 5:**

There is a total number of 120 students in a school. If 3/4 of the students bring a lunch from home, how many of the students eat an origional school lunch?

**Problem 6:**

Tom owns 48 collecting cards. He wishes to see 6 cards in each row with them in equal rows. The number of rows of cards he?ll get and how many cards will he have left over?

Such problems test the ability of students to apply their knowledge of multiplication, division, fractions, and problem-solving for solutions to these problems. They cultivate the models of critical thinking and mathematical reasoning, too.

## Viral 4th grade Math Word Problems

**1. The Ice Cream Parlor Problem:**

Problem: An ice cream place deals $1.50 for an ice cream cone and $3.50 for a sundae. What would be the total price of 2 ice cream cones and 3 ice cream sundaes if Sarah buys them?

**2. The Pet Store:**

Problem: A local pet shop offers the option of 24 dogs to adopt. Suppose each puppy eats 3/4 cup of food per day, how much food does the store need for a period of one week?

**3. The Pizza Party**

Problem: Class 28 students are enjoying a pizza party. How many pizzas the class should order if each pizza has 8 slices and each student eats 3 slices so that each of them would have enough is another question that has to be considered.

**4. The Lemonade Stand**

Problem: Two friends, Alex and Mary, started a lemonade stall. Alex got the total sale of 5 cups at $1 each, while Emily got 3 cups/ $1.50 each. What was the income of the movie star, relative to that of the person making a minimum wage?

They both serve as both as an educational and amusement activity which is likely to attract students interest and spread rapidly in their peers.

## Practice Question for 4th grade Math Word Problems

**Patterns & Place Value:**

- Question: What is the next number in the sequence: 3, 6, 9, 12, __?
- Question: What is the place value of 5 in the number 735?

**Addition/Subtraction:**- Question: John has 25 marbles. He finds 10 more marbles. How many marbles does he have now?
- Question: If a box contains 15 chocolates and 7 of them are eaten, how many chocolates are left?

**Multiplication:**- Question: There are 6 baskets, and each basket contains 8 apples. How many apples are there in total?
- Question: A bookshelf has 5 shelves, and each shelf can hold 12 books. How many books can the bookshelf hold in total?

**Division:**- Question: There are 36 candies, and they need to be divided equally among 6 children. How many candies will each child get?
- Question: If there are 48 cookies, and they need to be divided equally among 8 jars, how many cookies will each jar have?

**Fractions:**- Question: If a cake is divided into 8 equal slices and 5 slices are eaten, what fraction of the cake is left?
- Question: Divide a rectangle into 6 equal parts. Shade 3 of them. What fraction of the rectangle is shaded?

**Decimals:**- Question: Add 3.25 and 2.75.
- Question: Subtract 7.8 from 12.6.

**Measurement:**- Question: Convert 2 feet to inches.
- Question: If a car travels at a speed of 60 miles per hour, how many miles will it travel in 3 hours?

**Comparisons:**- Question: Mary has 32 marbles, and Jane has 25 marbles. Who has fewer marbles, and by how many?
- Question: A rectangle has a length of 15 cm and a width of 8 cm. Another rectangle has a length of 18 cm and a width of 6 cm. Which rectangle has a greater area?

Explore Grade 1 Math Curriculum: A Comprehensive Guide Grade 1 starts off as a child’s introduction to the

## FAQs

Help your kid to do the math exercises frequently in the form of games, puzzles, or even situations in a real life. provide them with plenty of real life situations where they can apply mathematics knowledge.

Encourage your child to read the problem carefully and thoroughly, deduce the required information and operations, and proofread the work to make sure there are no errors. Also break down complicated issues into smaller and more manageable chunks is an option as well.

Incorporate aids like fraction bars and decimal grids which are representational to teach your child the meaning of fractions and decimals. Give practice for conversion between fractions and decimals and accommodate some hands-on activities with the intention of reinforcement of these concepts.

Include math into regular activities, such as cooking, buying goods, or playing games. Integrate educational websites, fun educational apps and math-themed books into learning to make it enjoyable and hands-on.

## Conclusion:

In the end, the case of a fourth-grader with math word problems is important as the child builds a strong mathematics foundation and learns to apply critical thinking and problem solving. Through the solving of different problems that cover all mathematical concepts students would be able to improve their proficiency in math and develop a high level of confidence as well, which will help them be successful in their future academic careers. All right then! Here we go the amazingly amazing world of 4th-grade math that we will discover together.

## Solution to practice questions

Patterns & Place Value:

- Answers: 15, 50.

Addition/Subtraction:

- Answers: 35, 8.

Multiplication:

- Answers: 48, 60.

Division:

- Answers: 6, 6.

Fractions:

- Answers: 3/8, 1/2.

Decimals:

- Answers: 6.00, 4.80.

Measurement:

- Answers: 24 inches, 180 miles.

Comparisons:

- Answers: Jane by 7 marbles, Rectangle 2.

*Do you want to get a more interesting blog? Just click down and read more interesting blogs.*